-> obsah -> 2014 -> 2013 -> 2012 -> 2011 -> 2010 -> 2009 -> kontakt 

ŠK Mahrla Praha B – DDM Praha 6 A

František Štross ml., 19.2.2012 21:43

Důležitá výhra s konkurentem v boji o postup.

Ve staré známé vršovické sokolovně jsme nastoupili proti papírovému favoritovi a zároveň vedoucímu týmu naší skupiny Mahrle B. Vzhledem k tomu, že se jednalo o přímý souboj o první místo, byl z Liberce dokonce povolán i náš tajný žolík Vláďa ke své první letošní partii za náš tým. Ze základu se omluvil pouze Pavel Kincl, jinak jsme nastoupili v plné síle. Tentokrát musím pochválit i dochvilnost, všichni jsme se sešli ještě před začátkem zápasu, oba právníci Zdeněk s Martinou byli na místě dokonce první!

Při své první obchůzce okolo šachovnic jsem to viděl takto: Vláďa zahájil anglicky a po soupeřových symetrických odpovědích urputně přemýšlel o dalším plánu. Ondra proti drakovi nezvolil typický plán s velkou rošádou, ale krále uklidil na druhou stranu. Martina v Nimcoindické bojovala o ovládnutí pole e4, soupeř reagoval velkou rošádou a připravoval útok na královském křídle. Pavel statečně odolával smradu ze soupeřovy fajfky a na šachovnici se mu podařilo získat dvojici střelců a pěšcové centrum. Honza v Pircce připravil velkou rošádu a po výměně dam si udržoval lehkou výhodu díky ovládnutí d-sloupce. Zdeněk čelil Morra gambitu a zkonzumoval nabídnutého pěšce. Jirka hrál Španělku proti zvláštnímu systému s brzkým vývinem dámy na f6. Já jsem měl bezproblémovou pozici, soupeřova výstavba se střelcem na b2 s jeho následným zatarasením tahem d4 na mě dojem neudělala.

Další obchůzka: Vláďova partie přešla do sicilských vod a pozice se mi za něj velice líbila. Prostorová převaha, dvojice střelců, soupeř pasivní se slabými černými poli. Co víc si přát? Přišlo mi, že v jednu chvíli mohl Vláďa postoupit pěšcem na c5, po čemž by se černá pozice asi hned rozpadla, ale i jeho pokračování bylo dobré a udrželo všechny poziční plusy. Velice ostrou pozici hrála Martina. Soupeř jí obětoval kvalitu za útok na krále, Martina reagovala protiobětí dámy a na šachovnici vznikla pozice s málo vídaným materiálním poměrem – dáma a jezdec proti dvěma věžím a třem pěšcům. Ondra si vzal pěšce na a7, soupeř se na oplátku snažil vykřesat útok na krále po oslabených černých polích. Pavel měl značnou poziční výhodu díky dvojici střelců, centralizovaným těžkým figurám a oslabenému králi bílého. Honza mi s úsměvem na rtech hlásil, že odmítl remízu, ale po chvíli mu úsměv poněkud zamrzl, protože nastavil kvalitu a jeho pozice byla zralá na ručník. Ještě hůře na tom byl Zdeněk, který ještě v zahájení cosi přehlédl a byl o věž chudší. Soupeřův jezdec na a8 byl sice odsouzen k záhubě, ale přišlo mi, že než ho Zdeněk stačí dobrat, tak soupeř rozvine rozhodující iniciativu. Jirka vyměnil na c6 střelce za koně a pozice vypadala jako výměnná španělka, kde bílý těží z lepší pěšcové struktury a černý za to má dvojku střelců. Pozice v mojí partii se dost zjednodušila. Na soupeřův nástup pěšců před králem jsem reagoval postupem v centru, po čemž se vyměnila většina figur a vznikla remízová koncovka.

Po necelých třech hodinách čistého času skončila jako první moje partie. Před perspektivou přechodu do remízové pěšcovky jsem nabídl remízu, která byla akceptována. Na všech ostatních šachovnicích se ještě bojovalo. Věci se děly na Honzově a Zdeňkově šachovnici. Jejich soupeři uplatňovali svou převahu tak nešikovně, že jsem pomalu začínal věřit, že oba naši hráči svou partii udrží. Honzův soupeř si zbytečně nechal vzít pěšce c6, čehož Honza hned využil k opevnění svého koníka na d5. Zdeněk si zase opevnil silného střelce na d4. V průběhu časovek skončily další dvě partie. Vláďovi se podařilo oslabit kryt soupeřova krále a za spolupráce dámy a koně ho začal nahánět do centra. Později se Vláďovi díky malému taktickému obratu podařilo získat dámu a bylo rozhodnuto. Partii ukončil spadlý soupeřův praporek. Jirkovi se v partii s elově mnohem slabším soupeřem dlouho nedařilo získat nic hmatatelného, takže byl rád, když soupeř před provedením svého 40. tahu překročil čas. Pozice se v časovce pokazila Ondrovi. Dobral si beztrestně dalšího pěšce, ale pak se rozhodl převést svého krále na druhé křídlo, což asi nebyla nejlepší idea. Později jsem viděl, že má věž méně.

Další v pořadí skončily partie Zdeňka a Honzy, které jsem původně odepsal již po zahájení. Naštěstí jejich soupeři se zrovna nepředvedli a povedlo se jim nemožné. Oba to ještě dokázali prohrát! Zdeněk někde získal celou věž, Honza i bez kvality prosadil své dva volné pěšce do dámy. Tím bylo o osudu zápasu rozhodnuto, vedli jsme již 4½:½. Po chvíli vzdal svou partii Ondra, když soupeř odrazil jeho poslední naději na záchranu v podobě postouplého pěšce. Svou dobře vedenou partii dotáhl do vítězného konce Pavel a účet zápasu uzavřela remízou Martina, když její divoká partie skončila v koncovce věže a dvou pěšců proti dámě, kde se dohodla se svým soupeřem na smíru.

Výsledek zápasu v poměru 6:2 mluví jasně, ale musíme si přiznat, že štěstí nám tentokrát dost přálo. To však nic nemění na faktu, že jsme se vyhoupli do čela soutěže a máme slušné šance probojovat se po letech znovu do divize. Musím říct, že radost z výsledku jsem měl značnou a nemohla mi ji zkazit ani policejní hlídka, která mě zastavila, když jsem po vysazení Jirky u metra na Smíchově nedopatřením vjel do zákazu vjezdu. Naštěstí to bylo jen za "kilo" a bez bodů 😀

Na závěr ještě musím poděkovat Michalovi, který nás přišel podpořit a ochotně se ujal role fotografa a kameramana zápasu.









































František Štross ml., 19.2.2012 21:43

#ŠK Mahrla Praha B2013DDM Praha 6 A20772 : 6
1. bílýPochinkov Andrey2181FŠtross František2288F½ : ½
2. černýSeifarth Robert2221FKřivánek Vladimír2155F0 : 1
3. bílýŽamboch Roman2117FValíčková Martina2071F½ : ½
4. černýLiuba Volodymyr2108FPokorný Ondřej2089F1 : 0
5. bílýVrkoč David2075FSlovák Pavel2039F0 : 1
6. černýLavrinčík Pavel1902FNěmec Jan2005F0 : 1
7. bílýShatnev Evgeny1814Zůna Zdeněk19590 : 1
8. černýFejfar Petr1686Šmejc Jiří2006F0 : 1


Aktualizace 5.4.2019 10:56:58 | ♖♘♗♕♔♙♟♚♛♝♞♜ | Copyright © 2004-2024 Safrad
Fatal error: Cannot redeclare getClientIP() (previously declared in /data/home/cz/rosada/wwwroot/include/IP.inc.php:3) in /data/home/cz/rosada/wwwroot/include/IP.inc.php on line 3